Iedereen aan het roer van zijn eigen leefstijl

9 feb | Nieuws

“Hoe was het?”, vraagt Neeltje nieuwsgierig. “Heel leuk. Ik heb trouwens direct wat geleerd. Waar komt u voor? Dat kan ik hier niet zeggen. Ik moet beginnen met: Hoe gaat het met u?” Huisarts Neeltje Truijens en huisarts Karel Bos zitten direct enthousiast in gesprek. Karel, huisarts in Amersfoort, is net klaar met het spreekuur van Neeltje in het Gezondsheidscentrum Kanaleneiland dat hij voor de gelegenheid heeft overgenomen. “Vitamine D, vitamine D, vitamine D”, dat heb ik vaak geadviseerd. Naast dat ik iedereen natuurlijk het leefstijlroer meegaf.”

Neeltje: “Karel Bos gaf een lezing via de HUSacademie. Hij zegt om 17.00 uur echt klaar te zijn. Kan dit ook bij mij, vroeg ik hem. En dus kwam hij een dag met mij meelopen. Vanochtend hielden we samen spreekuur.” “Dat was trouwens best fijn om vanochtend het spreekuur samen te doen. Dan kan er een typen en de andere de aandacht erbij houden,” zegt Karel. “In twintig jaar tijd is mijn praktijk van 2000 naar 3000 patiënten gegroeid, terwijl de werkdruk is afgenomen. Iedereen stel ik een preventievraag, bijvoorbeeld: “vindt u leefstijl belangrijk?”

Diagnose
“We zijn opgeleid om na de hulpvraag, bijvoorbeeld hoofdpijn een diagnose te stellen. Maar ik leg het steeds terug bij de patiënt. Vind je het belangrijk om fitter te worden en ziekte te voorkomen? Ik ook, en daarom krijg je dit van mij.” Karel wijst naar een blok papier op het bureau: Het Leefstijlroer. Bekijk dit met je gezin, bespreek het met jouw kinderen.” Neeltje: “Ja, bij iedereen doe je dat. Dat was wel een eye-opener voor mij.” “Zo kunnen ze zien dat ze zélf ook iets kunnen doen. Al zou het maar bij één op de tien patiënten iets uitmaken, dat is dan al winst!”

In rap tempo worden zaken bij elkaar gecheckt en deelt Karel Bos leefstijlweetjes uit. “Ha, jij verwijst dus ook door naar thuisarts.nl. Ik zeg trouwens steeds vaker dat mensen meer plantaardig mogen gaan eten. Dat vermindert ook ontstekingen bij artrose en reuma. Een belangrijk en eenvoudig advies is; eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding, geen pakjes en zakjes uit de fabriek. O ja, op mijn bureau liggen trouwens de boeken: “Hoe word je 100?” en “Ook leuke meisjes worden 50.”

“Dat terugleggen bij de patiënt zag ik Karel inderdaad steeds doen.” Neeltje kijkt Karel aan. “In één minuut maakte je korte metten met een patiënt die al jaren weigerde een andere huisarts te zoeken. Zij verhuisde al vijf jaar geleden naar Amsterdam. Iedere keer begin ik er weer over, maar dan wil ze niet weg. Zij wilde mij aan het werk zetten door voor haar huisartsen in Amsterdam te benaderen. Karel zei gewoon: maak nu een briefje met de vraag erop of de huisarts haar wil overnemen. Na al die jaren ineens gepiept… Ik vraag me af of ik grenzeloos ben?” Zo’n ‘krukjesdag’ als vandaag heeft meerwaarde voor beide artsen.

Fitter worden
“Het kan allemaal heel simpel, zie ik,” zegt Neeltje. “Ik bespreek het Stoppen met roken wel met alle patiënten, maar Karel doet dat dus ook heel kort en efficiënt met het leefstijlroer.”
Karel: “Ik zal nooit zeggen dat iemand moet afvallen of moet stoppen met roken. Wel vraag ik of ze iets willen doen gezond te blijven of fitter te worden. Mensen komen dan vaak zelf met dat ze willen afvallen of stoppen met roken. Weet je dat ze in Finland in vijf jaar tijd overgewicht van kinderen hebben gehalveerd? Het hele systeem deed mee. Van voorlichting aan ouders, beter eten op scholen, alles helemaal van onderaf.”