Samenwerking netwerk
Samenwerken met het netwerk
Welzijn op Recept
ALK programma
Meedoen casuïstiekbespreking
Samenwerking in de wijk
Aansluiting burgerinitiatieven
Welzijn op Recept
Welzijn op recept is standaard beschikbaar in Utrecht. Het is een manier om patiënten met klachten waar medisch niet direct wat aan gedaan kan worden, toch verder te helpen.
Bij klachten als: vermoeidheid, hoofdpijn, somberheid, eenzaamheid, stress of angst.
Verwijs door naar een sociaal makelaar, beweegmakelaar of jongerenwerker.
De patiënt/cliënt krijgt hulp bij passend aanbod op fysiek, mentaal, sociaal of maatschappelijk vlak.
De beroepskrachten uit het sociaal domein kennen het aanbod in de wijken goed en vaak ook van binnenuit. Zo kunnen ze een match maken tussen deze persoon en een groepsactiviteiten of vrijwilligerswerk. De patiënt/cliënt ervaart meer zin in het leven en in de toekomst en voelt zich daardoor vaak beter.
Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) programma
Inclusief aanleren multidisciplinaire blik en samenwerking
Minder werkdruk & meer werkplezier
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK, voorheen SOLK) vormen al jaren structureel een hardnekkige uitdaging in de zorg. Uit landelijk onderzoek blijkt dat het gaat over 50% van de patiënten die bij de huisarts komt. Niet alleen is dit een vervelende situatie voor de patiënt, ook de zorgprofessional zit regelmatig met de handen in het haar. De patiënt komt steeds terug en blijft bezorgd om zijn gezondheid. Dit levert extra werk op en laat de zorgprofessional soms gefrustreerd achter omdat er geen eenduidige oplossing lijkt te zijn.
In de praktijk is gebleken dat een gestructureerde, multidisciplinaire aanpak veel oplevert. In Overvecht en in de Binnenstad wordt al jaren gewerkt met zogenaamde kernteams rondom ALK-patiënten. Die kernteams bestaan meestal uit een huisarts, POH-GGZ en fysiotherapeut. Dit kernteam maakt afspraken over benadering, taalgebruik en wijze van communiceren onderling.