GLi

Gecombineerde Leefstijlinterventie

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) helpt volwassenen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. Mensen die voor deze interventie in aanmerking komen, krijgen dit voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering.

Verwijs patiënten naar

Wil je jouw patiënt of cliënt informeren over GLi, verwijs dan door naar de website Gliz.org. In begrijpelijke taal wordt uitgelegd wat het programma inhoudt. 

Drie onderdelen

De focus ligt op drie onderdelen:

  • Beweging
  • Voeding
  • Gedragsverandering

Via deze drie onderdelen streven deelnemers naar:

  • Betere lichamelijke fitheid
  • Gewichtsverlies
  • Betere kwaliteit van leven

Voor wie?

Mensen met

  • Obesitas: een BMI van 30 of hoger
  • Overgewicht én een verhoogd risico op een andere aandoening: een BMI van 25 of hoger in combinatie met slaapapneu of artrose of een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten
  • Intrinsieke motivatie om mee te doen aan een tweejarig programma in een groep van 10- 15 deelnemers

Verwijzen

Als huisarts kan je de patiënt doorverwijzen naar de juiste GLI en aanbieder. Je vindt alle gecontracteerde GLI aanbieders in Zorgdomein waar je op de eigen wijk kunt zoeken naar een goede plek. Dit schema is te gebruiken voor goede diagnostiek voorafgaand aan verwijzing.

:

Beslisboom

Zie hierboven voor een beslisboom ‘verwijzen GLI’ – klik om te vergroten.

:

Stroomdiagram

Om te beoordelen welke GLI passend is voor de patiënt, volg bovenstaand stroomdiagram – klik om te vergroten.

Soorten GLI

In de stad Utrecht worden vier erkende GLI’s aangeboden. De GLI’s bestaan uit individuele coachingsgesprekken en groepsbijeenkomsten. Deze worden uitgevoerd door een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. Alle zijn gericht op blijvende gedragsverandering en gezondere leefstijl op lange termijn. Klik hieronder voor meer informatie over de verschillende soorten GLI’s.

In het kort

Wij zijn Sterkzorg, de eerstelijnsorganisatie van Utrecht stad. Wij vinden dat iedereen in Utrecht stad de best mogelijke zorg verdient. Van Overvecht tot Oost. En van Binnenstad tot Zuid.

Binnen Sterkzorg werken huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten nauw met elkaar samen. Daarnaast overleggen we regelmatig met professionals van andere zorgorganisaties, gemeente en zorgverzekeraars. Om de beste zorg te realiseren. Ons motto: Samen is sterker.