Nieuw regioplan voor MTVP 

16 jan | Nieuws

In het derde jaar van Meer Tijd voor de Patiënt nemen praktijken deel aan twee uitwisselbijeenkomsten. Het doel is ervaringen, tips en best practices te delen met collega-praktijken. Het is één van de punten uit het nieuwe regioplan dat door een aantal zorgprofessionals is opgesteld. Het regioplan MTVP is gebaseerd op de geactualiseerde landelijke leidraad. Hieronder vind je een update en daaronder vragen en antwoorden.

Update MTVP: 

1. Regioplan jaar 3: Het regioplan is opgesteld in samenwerking met een werkgroep met vertegenwoordigers uit de praktijken. Hierbij is gekeken naar verdieping, borging en aansluiting op de landelijke ontwikkelingen. Het regioplan is gebaseerd op de geactualiseerde landelijke leidraad. Praktijken die 1 april 2023 zijn gestart, starten op 1 april 2025 met het nieuwe regioplan.
2. Nieuw in jaar 3 is dat alle praktijken deelnemen aan uitwisselbijeenkomsten: Het doel is ervaringen, tips en best practices te delen met collega-praktijken. De uitwisselbijeenkomsten versterken de samenhang tussen de verschillende MTVP-elementen en biedt een kans om successen te vieren en uitdagingen samen aan te pakken.
3. De bijeenkomsten zijn gepland en staan in Corpio. Aan welke bijeenkomst je deelneemt, hangt af van je startmoment:

4. Overzicht interventies: Klik hier (scroll naar halverwege op de pagina) voor een samenvatting van alle MTVP-interventies, inclusief doorklikmogelijkheden naar meer informatie en uitwerking van het regioplan.
5. Website aangevuld: Alle actuele informatie over MTVP is te vinden op deze pagina: MTVP – Sterkz.org.
6. Vragenuur: Stel je vragen over MTVP tijdens ons online vragenuur op donderdag 6 februari januari, van 12:00 tot 13:00 uur via deze Teamslink. 

 

 

Zie hieronder alvast de meest gestelde vragen en antwoorden:

1. Hoe ontvang ik MTVP-gelden vanaf 1 januari 2025?
De prestatie kan gedeclareerd worden vanaf 1/1/2025.  

2. Wat wordt er van je verwacht als jouw praktijk in april 2025 het derde MTVP-jaar ingaat? 

  • Bespreek je plannen met je MTVP-team in de praktijk en betrek je wijkcoördinator om de samenhang in je wijk te waarborgen.  
  • Plan interne evaluatiemomenten om tussentijds te reflecteren en bij te sturen.  
  • Vul het format (deelt Sterkzorg in maart) om te laten weten welke interventies je voor jaar 3 kiest en hoe je deze wil verdiepen of verder ontwikkelen. 
  • Zorg dat je deelneemt aan de uitwisselbijeenkomst op 15 april 2025* van 12:00-13:30, waarin tips, ervaringen en successen worden gedeeld. 

3. Wat zijn de verplichtingen rondom de uitwisselbijeenkomsten in jaar 3? 

  • Elke praktijk neemt in jaar 3 deel aan twee stedelijke uitwisselbijeenkomsten. Het doel is ervaringen, tips en best practices te delen met collega-praktijken. Dit versterkt de samenhang tussen de verschillende MTVP-elementen en biedt een kans om successen te vieren en uitdagingen samen aan te pakken. 
  • De bijeenkomsten zijn al gepland en staan in Corpio. Aan welke bijeenkomst je deelneemt, hangt af van je startmoment: 

4. Welke interventies kan ik allemaal kiezen?
Bekijk dit beknopte overzicht voor alle interventies (scroll tot halverwege de pagina). In het regioplan voor het derde jaar en op de website zijn ze verder uitgewerkt.  

5. Is deelname aan de extra interventie verplicht in jaar 3?
Ja, iedere praktijk moet in jaar 3 een nieuwe interventie starten of een bestaande interventie verdiepen. De keuzes hiervoor geef je aan in je plan en bespreek je met Sterkzorg. 

6. Wat zijn de gevolgen als mijn praktijk het regioplan niet volgt?
Het naleven van het regioplan is een voorwaarde voor de financiering vanuit segment 1 (S1). Door het regioplan te volgen, zorg je ervoor dat je praktijk optimaal profiteert van MTVP en dat de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg geborgd blijven. 

7. Hoe ondersteunt Sterkzorg mijn praktijk binnen MTVP? 

  • Praktische tools: Sterkzorg biedt formats en sjablonen voor het opstellen van plannen en evaluaties, zoals voor jaar 3. 
  • Advies en begeleiding: Je kunt contact opnemen met Sterkzorg voor inhoudelijke ondersteuning. Bijvoorbeeld voor hulp bij het kiezen van interventies, het voorbereiden van de uitwisselbijeenkomsten of het uitvoeren van interventies.  
  • Inspiratie: Sterkzorg organiseert bijeenkomsten, biedt best practices en deelt succesverhalen van andere praktijken, onder andere via het speciale magazine TIJD.  
  • Doorverwijzing: Voor specifieke interventies verwijzen wij je indien nodig door naar deskundige partijen die ervaring hebben op dat gebied. 
  • Werkplezier: Sterkzorg stimuleert werkplezier, onder andere tijdens de speciale Week van het Werkplezier die dit jaar in de week van 3 tot 7 maart valt! 

8. Wat als er niet veel gebruik wordt gemaakt van een bepaalde interventie?
Sterkzorg blijft alle interventies ondersteunen, ook als ze minder gekozen worden. We bieden ondersteuning of verwijzen door naar experts. Dit houdt de mogelijkheden open voor praktijken die hier wel gebruik van willen maken. 

9. Wat als mijn praktijk moeite heeft met digitalisering? 

  • De interventie ‘Helpdesk Digitale Zorg’ is ontwikkeld om praktijken te ondersteunen bij digitalisering. Dit kan je helpen tijd te besparen en patiënten beter te begeleiden in het gebruik van digitale zorg. 
  • Overweeg om personeel nascholing of trainingen aan te bieden om deze vaardigheden verder te ontwikkelen. 

Meer vragen?
Neem contact op met projectleider Anne-Marie Huijskes (via huijskes@huisartsenutrechtstad.nl) of stel je vragen tijdens het vragenuur op donderdag 6 februari van 12:00-13:30 via deze link.