Het goede gesprek

Het voeren van het goede gesprek

Door de extra tijd die de huisarts heeft in de spreekkamer, ontstaat de mogelijkheid om ‘het andere gesprek’ te voeren en daarmee de ruimte om andere en verdiepende vragen te stellen om beter zicht te krijgen in de hulpvraag.

Het voeren van het andere gesprek draagt bij aan:

  • Een betere kwaliteit van zorg en van leven van de patiënt. We focussen minder op problemen en klachten en meer op wat nog wél kan. Hierdoor nemen patiënten meer eigen regie en worden vitaler.
  • Meer werkplezier en minder werkdruk voor zorgverleners. Hierdoor bieden we passende zorg voor de patiënt waar het kan en meer tijd voor de patiënt waar het moet.

Er zijn verschillende aanpakken voor een ‘ander gesprek’, waaronder:

  • Positieve Gezondheid (het spinnenweb)
  • 4-Domeinenmodel (4D-model)
  • Oplossingsgericht werken

Bij Sterkzorg zien we deze instrumenten als verschillende benaderingen en methodes die nuttig kunnen zijn om in je eigen ‘toolbox’ te hebben.

Positieve gezondheid

SOLK, ALK

4D-model

Oplossingsgericht werken

Positieve gezondheid

Bij Positieve Gezondheid ligt het accent niet op ziekte, hoewel die natuurlijk wel behandeld wordt, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Hiervoor wordt het Spinnenweb gebruikt.

In het kader van MTVP biedt de HUS de leergang Positieve Gezondheid voor de huisartenpraktijk aan. Deze kan ‘in company’ geboekt worden of als open scholing gevolgd worden bij de HUS (bij voldoende animo). De training leert je breder naar gezondheid te kijken, een ander gesprek te voeren en meer mogelijkheden in beeld te krijgen om samen met de patiënt tot een plan te komen. 

Verschillende praktijken hebben deze training inmiddels met veel plezier gevolgd. Met name de mogelijkheden tot het maatwerk maakt dat deze training positief is ontvangen.

Om het geleerde te verankeren in de praktijk, is ook een natraject ontwikkeld. Hierin kunnen verschillende aspecten worden betrokken, zowel organisatorisch en inhoudelijk. Ook hier is

maatwerk het sleutelwoord. De leergang kan inclusief of exclusief natraject geboekt worden.

Deze trainingen worden begeleid door Liselot Schiphorst (ervaren en gecertificeerd trainer van iPH) en Marguerite Samama (procesbegeleiding in leveren maatwerk).

Neem voor meer informatie contact op met de HUS-academie.

Op de website Mijn Positieve Gezondheid kan de patiënt verschillende vragenlijsten vinden en deze vervolgens direct online invullen. Hieronder directe links naar de verschillende varianten
Het spinnenweb

4D-model

Het 4 Domeinen model (4D model) gebruik je in gesprek met de patiënt om zijn of haar klachten in een bredere context te kunnen bekijken. Je legt de focus daardoor niet alleen op het lichaam, maar brengt samen ook geest, sociale omgeving en maatschappelijke status van de patiënt in kaart. Op deze manier is dit bijvoorbeeld goed in te zetten bij mensen met een complexe hulpvraag of met gestapelde problematiek en als biopsychosociale of functionele benadering van medische klachten en ALK.

 Het 4-Domeinenmodel ondersteunt de interactie tussen professionals onderling, maar ook tussen professional en patiënt (of bewoner). Dit model wordt ook ingezet bij Krachtige basiszorg.

Stedelijke scholing 4D-model

Deze scholing is bedoeld voor professionals uit de huisartsenpraktijk die (relatief) nieuw zijn in het werken met het 4 Domeinen-model.

Hoe zorg je ervoor dat je een patiënt breder benadert dan alleen vanuit zijn of haar klachten? En hoe leg je de regie bij de patiënt zelf? Het 4 Domeinen-model (hierna: 4D-model) is hier een mooi instrument voor. Tijdens deze scholing leer je wat het jou oplevert in contact met jouw patiënten én in de afstemming met andere professionals. Daarnaast gaan we natuurlijk ook oefenen met de bijbehorende gespreksvaardigheden.

Live scholing van 3 uur

SOLK, ALK

Oplossingsgericht werken