Trends in visie en onderzoek die zichtbaar aansluiten op het meerjarenbeleid ALK van Sterkzorg kwamen ter sprake op het tweejaarlijks NALKcongres in Zwolle. Namens Sterkzorg waren wij als stuurgroep ALK stedelijk aanwezig. Terugkijkend op deze veelzijdige en energieke 29 september, willen we graag een paar zaken onder jullie aandacht brengen. Wisten jullie bijvoorbeeld dat ALK op de tweede plaats staat qua kostenpost in de Nederlandse gezondheidszorg? (Op de eerste plaats staat dementie.) Nog een reden om ALK zorg structureel aan te pakken in de wijk!
Daarnaast is het een wijdverbreid misverstand, dat ALK de nieuwe naam is van SOLK. Onder ALK (aanhoudende lichamelijke klachten) verstaan we: klachten die minstens drie maanden bestaan, met ervaren lijdensdruk en/of klachten die bestaan in de context van een bekende ziekte, óf zonder bekende ziekte. De termen ALK en SOLK zijn dus niet inwisselbaar.
Al bleef de eerste lijn op het congres enigszins onderbelicht, toch kwamen onderwerpen voorbij als het belang van werken in multidisciplinaire kernteams, het voeren van een breder gesprek, de connectie lichaam-geest-omgeving (biopsychosociaal model) en de rol van perceptie/vooroordelen over ALK in de communicatie.
Mocht je meer willen weten over lopende onderzoeken, onderzoekers en thema’s: de stuurgroep heeft vijf programmaboekjes beschikbaar.
Rest ons nog onze scholing van 7 november bij de HUS onder de aandacht te brengen. Deze multidisciplinaire scholing gaat over het inzetten van gespreksmodellen (4D model en spinnenweb van het iPH) om tot een bredere kijk op de situatie van de ALK patiënt te komen. Met die bredere blik komen ook meer manieren voor behandeling/ondersteuning in beeld, zoals bijvoorbeeld de inzet van het buurtteam.
Let op, de scholing is gericht op de groep mensen met matige ALK klachten: die veertig tot zestig procent van de mensen op het spreekuur bij de huisarts en/of ook onder behandeling van een fysio.
Nikki Makkes, Juliette van Gijsel, Maartje Verspui, Liselot Schiphorst, Marguerite Samama