Wat hebben huilbaby’s, hacken en hagelslag met elkaar te maken? Het waren allemaal termen die voorbijkwamen tijdens de Z.ORGDAG 2024. Een drukbezochte dag, vol verbinding, inspiratie door verhalen, bevindingen en weetjes. Bekijk het beeldverslag met foto’s van Ruben Philipse en een paar opmerkingen van de 108 deelnemers.
“Leer dansen in de zon én in de regen. Je hebt geen recht op rechtvaardigheid. Hoe draag je wat je te dragen hebt? Relativeren schept ruimte en dat zorgt voor veerkracht! Keynote-spreker Niek van den Adel
“Zet de patiënt op twee, zorg voor de ander begint bij jezelf: dat boek van Niek wil ik wel eens gaan lezen!
“Het verhaal van ervaringsdeskundige Demi raakte mij. Bij de workshop herstelgericht werken vertelde ze dat ze op jonge leeftijd de diagnose schizofrenie kreeg, en dat ze zich voelde afgeschreven. Het werken als ervaringsdeskundige gaf haar weer hoop en perspectief. Nu helpt ze anderen met haar ervaringen en draagt zo een heel belangrijk steentje bij aan de maatschappij. Wat een belangrijke schakel in de GGZ-ondersteuning.
“Ik vond het gaaf om zoveel zorgprofessionals uit de eerstelijn in Utrecht bij elkaar te zien. Alleen dat al gaf me veel energie en inspiratie!
“Bij de workshop cultuursensitief communiceren ging het over de vraag: ‘Heeft u nog vragen?’ Het is veel zinvoller om aan het eind van een gesprek met een patiënt de vraag te stellen: welke vragen heeft u nog? Dan ga je ervanuit dat er vragen zijn. Daarmee zet je het brein van de ander in de aan-stand.
“Bij de workshop huilbaby’s leerde ik dat bij minder dan 5% van de huilbaby’s een medische oorzaak wordt gevonden. Maar de kans op een depressie bij moeders én vaders van huilbaby’s is enorm veel hoger dan bij ouders van een baby die niet excessief huilt. De steun die nodig is kan het beste geboden worden door de jeugdarts van JGZ, én door de omgeving van de ouders. De podcast ‘ontroostbaar’ is een goede tip om te laten luisteren door wanhopige ouders en hun familie en heb ik de volgende dag al beluisterd.
“Je kunt best ff lekker voor jezelf zorgen door over je de rug van je handen te wrijven. Dan komt er namelijk oxiti… octito…. gelukshormoon vrij.” Ik had eigenlijk niet zo’n zin in de theaterworkshop, maar ik kwam lachend weer naar buiten!
“Elkaar zien in zo’n setting, maakt het laagdrempeliger om elkaar in het werk wat makkelijker op te zoeken. Dat is toch wel de kracht én het leuke van zulke bijeenkomsten!