Concrete plannen voor het voorgenomen veranderdoel

21 jun | Nieuws

Een van de hoofddoelen van Leefstijl binnen Sterkzorg is het stimuleren van meer inzet van leefstijl in de spreekkamers. We inspireren bijvoorbeeld door lezingen, zoals die van professor doctor Ingrid Steenhuis, expert in gedragsverandering en auteur van een nieuw boek met praktische tips voor professionals.

Zo’n veertig collega’s uit de hele stad hoorden over het ‘leefstijlcanvas‘, een tool voor degenen die al bezig zijn met leefstijlverandering. Dit komt na instrumenten zoals het leefstijlroer of positieve gezondheid-web gesprek. Motiverende gespreksvoering is cruciaal in alle leefstijlgesprekken onafhankelijk van een eventuele tool.
Een van de concrete tips is: check en denk mee over een concreet plan voor het voorgenomen veranderdoel. Bij voorkeur past dat doel bij persoonlijke waarden van mensen en ligt lang niet altijd bij een betere gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan spelen met de kleinkinderen.

Vermijd vage of te ambitieuze doelstellingen en breek grotere doelen op in kleinere stappen. Mensen adviseren ‘probeer iets aan je gewicht te doen’ heeft een zeer kleine kans op succes.
Gebruik ‘als-dan’ plannen om patiënten te helpen hun plannen om te zetten in concrete acties of om moeilijke momenten aan te kunnen. Bijvoorbeeld: “Als ik tv ga kijken, dan eet ik eerst een appel in plaats van een koekje.
Zelfvertrouwen in eigen kunnen is essentieel voor gedragsverandering. Eerdere ervaringen spelen hierbij een grote rol. Het is belangrijk om mensen snel succeservaringen te laten opdoen, zodat hun vertrouwen in eigen kunnen wordt versterkt. Een score lager dan een 7 op zelfeffectiviteit duidt erop dat men eerst met een andere taak moet beginnen of kleinere, realistische stapjes moet nemen.

Het stimuleren van meer inzet van leefstijl in de spreekkamers is een van de hoofddoelen van Leefstijl binnen sterkzorg. Ruim veertig collega’s hoorden over het ‘leefstijlcanvas’ van professor doctor Ingrid Steenhuis. Benieuwd? Lees het boek met praktische tips voor professionals. Een van de concrete tips is: check en denk mee over een concreet plan voor het voorgenomen veranderdoel.