Groot tekort salbutamol in Nederland: LAN aanbevelingen en alternatieven

4 apr | Nieuws

Long Alliantie Nederland (LAN) heeft levertijden, aanbevelingen en alternatieven voor inhalatiemedicatie in dit schema gezet. De tekorten van inhalatiemedicatie salbutamol aerosol* verschillen per dag. Overleg met apotheek en huisartsenpraktijk blijft in specifieke gevallen nodig.

Het schema van LAN, (waarin alle partijen die in ons land bij de longzorg betrokken zijn, verenigd zijn) is voor iedereen beschikbaar en wordt in nauw overleg met huisartsen, kinderartsen, longartsen, apothekers en patiëntenorganisaties geactualiseerd. Overleg met apotheek en huisartsenpraktijk blijft in specifieke gevallen toch nodig. De meeste apotheken hebben op dit moment slechts nul tot twee weken voorraad. Voor 550.000 longpatiënten** die hierop zijn aangewezen, kan dit acute problemen geven. Zeker voor de 85.000 kinderen** tot 6 jaar die nog te jong zijn om alternatieve inhalatoren te kunnen gebruiken. Voor droogpoeder inhalatoren is veel inademingskracht nodig.

*Dit betreft: salbutamol aerosol, Ventolin aerosol, Airomir aerosol, Redihaler, Ventolin nebules/oplossing/injectie en salbutamol vernevelvloeistof. Naast salbutamol, is ook veel andere inhalatie medicatie, zoals ipratropium aerosol, niet of beperkt leverbaar.

**Bronnen: Nieuwsbrief LAN en Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK)