Martine Selles plogt over LEAN

15 sep | Nieuws

Huisartsenpraktijk De Neckar werkt sinds kort nog meer met LEAN, door het inzetten van een andere overlegstructuur. Martine Selles maakte met haar collega’s een plog (een foto-blog) over het werken met deze LEAN-methode. “We hebben nu eindelijk een prettige overlegstructuur, die minder tijd en energie kost, veel effectiever is en ons beter als een team doet functioneren. Een aanrader dus!”

Dagstart
“Al jaren waren we met het team aan het zoeken naar een goede overlegstructuur. Teamvergaderingen waren altijd lastig in te plannen, omdat ze veel tijd kostten. De notulen werden ergens opgeslagen, maar niet door iedereen gelezen. Tijdens een LEAN-training over het gebruik van een jaarplan op A3-formaat kregen we het advies na te denken over het invoeren van een dagstart. We zijn hier direct mee aan de slag gegaan en sindsdien beginnen we de dag gezamenlijk bij het dagbord.”

“Bij het dagbord nemen we door wie er aanwezig zijn, of er bijzonderheden in de agenda zijn en wisselen we nieuwtjes uit. We vonden het direct heel prettig werken. Het is goed voor het team-gevoel om even samen te komen voor de werkdag begint en iedereen is beter op de hoogte van wat er speelt.”

Bordoverleg
“In het begin hadden we naast de dagstart nog zeswekelijkse teamvergaderingen. Omdat we dit overleg niet effectief vonden zijn we overgegaan op het ‘bordoverleg’. Dit is een tweewekelijks, staand, kort overleg bij het dagbord, dat daarvoor is uitgebreid met een ‘actiepunten’-gedeelte. De dag van de week en de voorzitters rouleren, waardoor iedereen regelmatig bij een overleg is. Omdat de overleggen zo frequent zijn blijven onderwerpen nooit lang liggen en duurt het overleg ook niet lang.”

“Afspraken en/of mededelingen die voor iedereen belangrijk zijn, delen we via de app met de rest van het team en iedereen kan op het dagbord de actiepunten zien.”