Symposium: Breng vallende ouderen in evenwicht

1 dec | Nieuws

Elke vier minuten valt er een 75+ ‘er in Nederland. Aanleiding van Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om een landelijke ketenaanpak valpreventie te initiëren. Vanuit het Thema Ouderen gaf Sterkzorg met het symposium ‘Breng vallende ouderen in evenwicht’ aandacht aan de ketenaanpak zoals we deze in Utrecht vormgeven.

Positieve respons
Het symposium werd goed bezocht. Professionals uit het medisch domein en uit het sociaal domein waren aanwezig. De respons was erg positief: Een gevarieerd interessant aanbod van onderwerpen in de workshops en leuke actieve intermezzo’s op een prima locatie.

Buurtsportcoaches
In de workshop: Ketenaanpak Valpreventie werd de grote rol van de buurtsportcoaches van SportUtrecht in de wijken uitgelegd. Zij nemen bij de 65+ ‘ers in de wijken de valrisico-test af en motiveren hen te (blijven) bewegen. Ook zorgen zij voor een structureel beweegaanbod in elke wijk.

In de workshops kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Duizeligheid, wegraking syncope, ketenaanpak valpreventie, licht, medicatie en blauwe stickertjes, fietsvalpreventie, bouwstenen valpreventie en persona’s, Sociaal Vitaal in Kleur voor ouderen met een migratieachtergrond
  • Daarnaast was er een intermezzo waar deelnemers kennis konden maken met:
    • Eiwitrijke voeding van Carezzo,
    • In balans, wat is de smartfloor, bowlen met de Wii.

Voor een korte impressie van het symposium en bowlen met de WII, bekijk je onderstaande filmpjes.