TBHZ-Pilot Zelfmetingen afgerond

26 jan | Nieuws

Voor Toekomstbestendige huisartsenzorg (TBHZ) hebben vier enthousiaste praktijken de afgelopen anderhalf jaar meegedaan aan de pilot Zelfmeetgegevens. In deze Meer Zorg op Afstand-pilot zijn zij gestart met het implementeren van telemonitoring in de praktijk. Met de pilot onderzoekt Sterkzorg hoe deze implementatie in de praktijk eruitziet, wat werkt of waar loop je tegenaan? Met deze ervaring stellen we een best practice op voor de stad voor implementatie in de praktijk.

Sterkzorg heeft een startbijeenkomst per praktijk georganiseerd en bied ondersteuning in het proces door het aanbieden van een factsheet en het organiseren van online-bijeenkomsten. De vier praktijken wisselden in 2023 vier keer online met elkaar ervaringen uit. Ze gaan nu verder met exploreren.

Een aantal geleerde lessen uit de pilot zijn:
• Het kost tijd om te onderzoeken of en hoe de systemen werken met het versturen en ontvangen van metingen;
• Het kost tijd om patiënt(groepen) te selecteren die je wil includeren; selecteer bewust. De groei van twee naar tien patiënten is al een grote stap;
• Experimenteren met enthousiaste patiënten en begin dus klein met 1 of 2 patiënte,) is een belangrijk advies;
• De factsheet is een handig hulpmiddel voor implementatie in de praktijk;
• Het is een toevoeging aan de communicatiemogelijkheden met de patiënt en kan daarnaast een fysiek consult schelen.

Samen met Trijn focust Sterkzorg zich op een visietraject om toekomstbestendig beleid te maken, uiteraard gebruikmakend van de geleerde lessen en met name bedoelt voor de huisartsenzorg

Zelf aan de slag in je praktijk?
Maak gebruik van deze hulpmiddelen:

Ben je al begonnen met implementatie en ervaren patiënten problemen met het portaal? Verwijs ze door naar de Helpdesk Digitale zorg.